2018/09/02

Tour de Czech Republic #4 Praha - Malá Strana, Petřín

Ebben a részben érinteni fogjuk a Várhegy alatt elhelyezkedő, a Moldva által szegélyezett Kisoldalt (Malá Strana, háttérben a Sztrahovi-kolostor Szűz Mária-temploma, bal szélen a Győzelmes Boldogasszony temploma, középen háttal a Lánc alatti Szűz Mária-templom, jobb oldalt a Kisoldali-hídtorony kettőse, mögötte a Szent Miklós-templom), ...

... illetve felmászunk a 327 méter magas Petřín-dombra épült kilátóba (a Moldva partján a Kampa-szigeten balra az egykori Sovovy-malomban 2003-ban megnyílt modern művészeteket bemutató Kampa Múzeum, jobbra a Liechtenstein-(Lichtenštejnský-)palota, ami 1697-98-ban épült barokk stílusban, majd a 19. század második felében klasszicista homlokzatot kapott).

A Kisoldalra gyalogosan érkezünk a Károly hídon át. A Kisoldali-hídtorony alacsonyabb része román stílusú a 12. század második feléből, a Károly híd elődjének, a Judit hídnak volt tornya. Díszítése és teteje reneszánsz, 1591-ből való.

A magasabb torony a 15. század második felében épült gótikus stílusban csakúgy, mint a két tornyot összekötő Kisoldali-kapu 1410-ben.

 Az Ördögárok (Čertovka) a Kampa-szigetet a parttól elválasztó keskeny Moldva-ág. A Károly-hídtól északra nyíló részét prágai Velencének nevezik.

A nagyperjeli malom késő reneszánsz épülete a 16. század végéről való.

Az egykori vízimalomnak csak nagy fakerekét hagyták meg.

A 2001. szeptember 11-én elhunyt New York-i tűzoltókra emlékezve.

A Károly híd alatt is érdemes átmenni, ...

... és ebből a perspektívából szemlélni a hidat és az Óvárosi-hídtornyot.

A híd pillérén áll Bruncvík lovag szobra 1884-ből. Egy 16. századi késő gótikus szobor kiegészített másolata.

Kis ugrás a hídtól északra: egy későbbi metró - villamos (Malostranská) átszállás erejéig látjuk a Cseh Földtani Intézet épületét.

A Wallenstein-(Valdštejn)-palota részét képező Lovarda épületét a Nemzeti Galéria használja.

A Szárnyas oroszlán a Brit Királyi Légierőben szolgáló csehszlovák  II. világháborús pilótáknak állít emléket 2014-től.

II. világháborús emlékmű.

A Nagyperjel téren álló Lennon-fal a Máltai Lovagrend palotakertjének kerítése.

Már 1948-ban írtak rá a kommunizmust bíráló szöveget, ...

... a '60-as években további a szocialist rendszert kritizáló versek, dalszövegek jelentek meg rajta.

1968 után került rá a felirat: "Nektek van Leninetek - nekünk hagyjátok meg Lennont". A zenész 1980-ban bekövetkezett halála új értelmet adott a falnak, felfestették rá Lennon arcképét (amit azóta többször lemeszeltek), a rendszerkritika mellett pacifista üzenetek hordozója, az emlékezés, a béke és szeretet jelképe lett a fal.

A Lánc alatti Szűz Mária-templom a Kisoldal legrégibb temploma. Román kori bazilika volt eredetileg, a 11. században építették, de 1420-ban leégett a hozzá tartozó kolostorral együtt, ami a johanniták birtokában volt. A 13. században korai gótikus stílusban építették újjá, majd a 14. században emelték a tornyát.

A Máltai lovagok terén (Maltézské náměstí) áll ...

 ... védőszentjük, Keresztelő Szent János szobra lábánál angyalokkal 1715-ből.

Random belépve egy ház (Musconský dům) boltíves kapujában fogadott e szobor.

A Nostic-(Nostický-, Nostitz-)palota korai barokk épülete 1660-ból való. 1720 táján készült el az attika, melyet római császárok szobrai és rokokó vázák díszítenek. Rokokó kapubejáratát 1760-ban építették. A Kulturális Minisztériumnak ad otthont képgalériával és az eredeti Nostic-könyvtárral.


Egy nagy ugrással Újezd állomástól siklóvasúton jutunk fel a Petřín-dombra, a Rózsakertbe.


A Rozáriumot 1932-34 között alakították ki korábbi erdő, illetve szőlő-gyümölcsös helyén, 12000 rózsa virágzik a hat hektáros területen.


A Štefánik-csillagvizsgáló (Milan Rastislav Štefánik szlovák csillagász, politikus után) 1928-ban épült fel, 1930-ban nyitotta meg kapuit a közönség számára.


Josef Mařatka A csók című alkotása 1921-ből.


A Szent Lőrinc-templom.


Az eredetileg fából készült kápolna helyén II. Ulászló idején épült fel a román stílusú templom 1135-ben, aminek alapjain a 18. században alakították ki a jelenlegi barokk stílusú templomot.


Szent Lőrinc-szobra a nyugati homlokzaton 1756-ból.


A Kálvária-kápolna 1735-ben épült fel a Keresztút mellett. Elülső falán Krisztus feltámadásának sgraffitója, amit Jaroslav Reidl készített 1936-ban.


A Keresztút 1738-ban létesült. XIII. állomás: Jézust leveszik a keresztről és anyja ölébe helyezik. (A képen is érzékelhető felújítások miatt a szintén 1738-ban épült Szentsír-kápolnát nem tudom megmutatni).


A Tükörlabirintus épülete eredetileg az 1891-es Jubileumi Kiállítás pavilonja volt, Vyšehrad gótikus erődítményét mintázza.


A gótikus kastélyteremre emlékeztető belső.


A labirintus mellett jó szórakozást nyújt a "nevetés terme" is.

 A Petřín-kilátó szintén az 1891-es kiállításra épült 63,5 méteres acéltorony, tetejére 299 lépcső vezet kettős hélixben.


A készítőket az Eiffel-torony ihlette, de attól számos ponton eltér.


A Szent Lőrinc-templom és a Kálvária-kápolna, ...


... ugyanezek magasabbról.


A Sztrahov-stadion az egyik legnagyobb befogadóképességű (volt) a világon. 1926-ban eredetileg fából készült, 1932-ben kapott beton nézőteret, 1937-ben 250ezresre bővítették. Ma edzőközpont (8 labdarúgópályával, AC Sparta Praha) és koncerthelyszín.


A stadion melletti Sztrahov-kollégium blokkjai 1964-65-ben épültek. Középen a stadion alatt keresztben átfutó Sztrahov-alagút szellőztető tornyai.


Jól kivehető az 1977-ben épült 50 m magas Děvín-víztorony, a Moldva túlpartján pedig a Branik-sziklák.


A csillagvizsgáló vonalában a Železniční(Vasúti) híd, Vyšehrad a Szent Péter és Pál-templommal és Pankrác üzleti negyede.


A tévétoronytól délre elterülő városrész. A Moldva partján, a Legií híd lábánál a Nemzeti Színház késő reneszánsz épülete (1883), kiemelkedik a házak közül a Nemzeti Múzeum, illetve tőle jobbra a szürke kéttornyú Szent Ludmilla-templom (neogótikus, 1888-92).


A Žižkov-tévétorony 1985-92 között épült (kiváltotta a Petřín-kilátó adótorony szerepét), 216 m magas, 93 méteren kilátóval, illetve hotel és étterem is van benne. A kép bal szélén a csonka tornyú Szent Egyed-templom (domonkos, 1238. román, 1371. gótikus, 1770. barokk), balra mögötte a kéttornyú Szent Gál-templom (1263. román, 1738. barokk), középen a fehér falú Havas Boldogasszony temploma (1347. gótikus), előtte a Szent Bertalan-templom (1731. barokk), mögötte a Prágai főpályaudvar (1871. megnyitás, 1901-1909. átépítés szecessziós stílusban).


Az Óváros északi része. Jobb szélen az óvárosi Városháza és a Týn-templom. A Moldva hídjai: Károly, Mánesův, Čechův, Štefánikův, Hlávkův.


A Kisoldalt és az Óvárost összekötő Károly-híd. A Kisoldalon (a kép bal alsó sarkában) áll a Győzelmes Boldogasszony temploma, ami 1611-13-ban épült az első prágai barokk épületként eredetileg evangélikus templomnak, de a karmeliták kisajátították. Érdekessége, hogy benne található a Prágai Jézuska, egy Spanyolországból származó viaszszobor, amit többször átöltöztetnek az év során a világ minden tájáról kapott ruhácskákba.


A Kisoldal és a Hradzsin.


A Szent Miklós-templom a prágai barokk legkiemelkedőbb alkotása, egy azonos nevű lebontott gótikus templom helyére épült 1704-1756 között.


A Hradzsinnal ...


... és a Szent Vitus-székesegyházzal, ...


... a Hradzsin térrel és palotáival, ...


... illetve a Loretói Szűz Mária-templommal még találkozunk.


A Sztrahovi-kolostort 1140-ben alapította II. Vladislav (Ulászló) a premontrei rend számára. Az együtteshez két templom tartozik. A kép előterében látható a Szűz Mária mennybevitele apátsági templom, ami eredetileg román stílusban épült 1140-82 között. Ahogy a kolostor is, gótikus és reneszánsz átépítésen esett át, végül 1627-ben kapta két barokk tornyát. A háttérben álló Szent Rókus-templomot II. Rudolf építtette a 17. század elején a gótika és a reneszánsz különleges keverékeként hálából, amiért megmenekült a pestisjárványtól. A kolostorban foglal helyet a Nemzeti Irodalom Emlékmúzeuma, illetve kiemelkedik az 1670-es évekből származó teológiai könyvtárterme.


Prágai látképpel búcsúzunk a Petřín-kilátóból.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése