2017/11/12

Tour de Szent Jakab zarándokút #10 Mosonmagyaróvár - Rajka

10. szakasz: Mosonmagyaróvár - Rajka, 18 km (papíron), 2017. augusztus 10.

Hogyan lesz a legrövidebb szakaszból végül 25 km-es táv? Mivel 5 km-re ébredtünk a mai kiindulóponttól és Rajkán is csak a kempingben leltünk szállásra, máris 7 km-es pluszban voltunk. Viszont kétségkívül előnnyé vált olyan szempontból, hogy pár látnivalóval gazdagabbak lettünk Mosonmagyaróváron, ami az eredeti útvonal esetén kimaradt volna.

A mosoni Nepomuki Szent János római katolikus plébániatemplom 1757-ben késő barokk stílusban épült Mária Terézia anyagi támogatásával. Az 1900-as évek elején átépítették, ekkor neobarokk elemekkel gazdagodott. A fenti képen látszik előtte egy német feliratú kőkereszt 1836-ból.

A templom előtti kis téren áll Szent István király 2000-ben avatott szobra, Lebó Ferenc alkotása.

"Inkább nem élni, mint rabságban élni." Moson nagyközség 1934-ben állított emlékművet (Istók János, Réthy Ferenc) az I. világháború hősi halottainak emlékére.

A mosoni városrészben álló Rozália-kápolnát a 18. század elején építhették Szent Sebestyén, Szent Rókus és Szent Rozália tiszteletére, majd 1825-ben klasszicista, 1860-ban eklektikus stílusban átalakították, 1903-ban toronysisakot kapott.

Bartók Béla szobra (Fritz János, 1982) a róla elnevezett Nevelési-Oktatási Központ előtt.

A Határsor utcai kereszt 1819-ből.

A református templom 1940-ben épült Szeghalmy Bálint (a kisbéri református templomnál már találkozhattunk nevével) tervei alapján az erdélyi fatemplomok stílusában.

 A Mosonvármegyei Múzeum (Hansági Múzeum) épülete 1912-re készült el klasszicizáló stílusban.

A múzeum előtt áll az 1848-as emlékmű Gábor Áron rézágyújának másolatával és a város címerével, amiben Magyaróvár egykori címere, a két függő bástyával övezett kaputorony, Moson pecsétjéről Keresztelő Szent János alakja és két ezüstszalag formájában a Mosoni-Duna és a Lajta jelenik meg.

 A Bárka nevű kompozíció Rieger Tibor 1984-es alkotása.

Az evangélikus templom 1884-ben épült eklektikus stílusban. Lemaradtam a templom jobb oldalán 2003-ban állított Trianon-emlékmű kettős keresztjéről és széthulló Nagy-Magyarország térképéről.

Kalló Viktor alkotása Magyaróvár kiváltságos mezővárossá emelésének (1534) állít emléket annak 625. évfordulóján, illetve 1979-ben 40 éves évfordulója volt Moson és Magyaróvár egyesítésének is.

A Magyar utcában sétálva megejtettük az aznapi bevásárlást és reggelit.

A Szent László téren csatlakoztunk a kagylós jelzéshez. Itt áll a Szűz Mária királynő és Szent Gotthárd római katolikus plébániatemplom, ami középkori alapokra épült barokk stílusban 1668-ban, de a török pusztítása miatt 1777-ig tartott újjáépítése, tornyát 1820-ban kapta. Altemplomában helyezték el Habsburg Frigyes és felesége, Izabella hercegnő ezüst koporsóit.

A templom mellett áll Giesswein Sándor vallástörténész és politikus szobra (Kaszás Miklós, 1931), ...

 ... a tér névadójának, Szent Lászlónak szobra (Lebó Ferenc, 1993), ...

... és a Feszület a Fájdalmas Anyával alkotás.

Sajnos, nem volt időnk a Habsburg-ház előtt ücsörgő Habsburg Frigyes (Paulikovics Iván, 2006) mellé telepedni.

A ma üresen álló, műemléki védettségű Fekete Sas Szálló és Étterem a 17. század elején épült barokk stílusban, majd a 19. század végén eklektikus stílusban kétemeletesre alakították. Előtte a Deák téren áll a barokk Nepomuki Szent János szobor 1744-ből.

Átkelés a Malom-ági Lajtán.

Az óvári várba, annak 15. századi dongaboltozatos, alagútszerű várkapuján Fekete Istvántól és kutyájától (vagy Vuktól?) (Trischler Ferenc, 2016) kaptunk bebocsátást.

A vár előtt található a mosonmagyaróvári gazdászok első világháborús, a mélybe süllyesztett, központi elemében sírkövet stilizáló emlékműve (Hajas István, Péter György) 1937-ből.

 A vár és erődrendszer középkori (11-13. századi) eredetű, többször átalakított, a vár szabálytalan négyszög alaprajzú épület, melyben Albert Kázmér herceg gazdászképzőt alapított 1818-ban. Ma a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karának ad otthont.

 A Hungária-szobor I. világháborús emlékmű (Kallós Ede, 1938). Így Mosonmagyaróvár négy első világháborús emlékművéből láttunk hármat.

A Lourdes-i Szűz Mária kápolna 1883-ban épült neogótikus stílusban a franciaországi Lourdes-ban történt Mária jelenés emlékére.

A volt piarista, ma Kossuth Lajos Gimnázium alapításának 250 éves évfordulójára.

Átkelés a Lajtán és töltekezés kútvízzel.

Mosonmagyaróvár és Levél térségében működik a legtöbb szélkerék hazánkban.

A Lajta és a Lajta bal parti csatorna összefolyása, ...

... utóbbi töltésén haladtunk pár kilométert.

Közben az eget kémleltük, követtük a dörgést és a hátizsák esőhuzatok is előkerültek.

Elhaladtunk egy lovarda mellett Paulamajorban.

Sirályok a frissen tárcsázott földön.

Fenyőmajor után a Bezenyéhez tartozó Paprétre (Lajtapuszta) értünk, ...

... ahol a helyiek által Kopócsnak nevezett Munkásszobor fogadott bennünket.

Milleniumi emlékkereszt Papréten.

A hamisítatlan falusi kocsmalátogatás után szemerkélő esőben folytattuk utunkat ...

... a Lajta-Hanság Zrt. hajóspusztai fácántelepe mellett.

A könyvhöz képest eltérő útvonalon a 150-es főút melletti kerékpárútra vitt a jelzés, ami mentén áll ez a kereszt Práger Antal emlékére, akit 1914-ben ért a hősi halál Lublinnál.

A Szentháromság kápolna Bezenye határában.

A templom mellett egy pestis-oszlop látható 1637-ből, amit Pálfy Katalin grófnő, Forgách Zsigmond nádor felesége emeltetett.

 A Rét-árkot átlépve érkeztünk meg a településre.

Bezenye első ismert templomát Mária Terézia apja, III. Kázmér építtette 1732-ben. Azt elbontva Albert főherceg építtetett új barokk templomot, amit 1812-ben szenteltek fel Kisboldogasszony tiszteletére.

A főhomlokzat oldalfülkéiben Szent Mihály és Szent Flórián szobra látható.

A sekrestye falába beépítették azt a rézágyút, ami az 1811-es alapkőletételen szétrepedt a díszlövés leadásakor.

 A templom melletti parkban sziesztáztunk miután a közeli pizzériában bűnöztünk kicsit, így volt időm a templom körül fotózni.

2016-ban áldották meg a helyi hívek adományából épült Boldog Apor Vilmos-emlékművet, amit annak emlékére állítottak, hogy a vértanú győri püspök 1943-ban kiszolgáltatta a falunak a bérmálás szentségét.

II. világháborús emlékmű.

Barokk Nepomuki Szent János szobor 1746-ból.

A feszület érdekessége, hogy a János evangéliumából származó sort az alapkövön horvátul is olvashatjuk, ami nem véletlen, mert a község nagyobb része ma is horvát származásúnak vallja magát.

Mielőtt elhagytuk Bezenyét, az útbaigazító oszlopon egy papírra lettem figyelmes, amin az állt, hogy a szomszéd háznál kaphatunk pecsétet, de mire ezt elolvastam, már láttuk is a nénit a diófa alatt ülve, ismét egy szerencsés véletlen. A távolban már a Rajka szélén épülő lakópark látszik. Kinek van pénze szép új házakat építeni Magyarországon? Hát, a szlovákoknak!

A Mosoni-Duna Rajkai-holtága. Bár a Nővér elég hitetlen volt, hogy megtaláljuk, stílusosan egy Mosoni-Duna partján lévő kempingben fejeztük be a napot, ha már a folyótól indítottuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése