2017/11/15

A bölcskei határban #5 Vérehulló fecskefű

Vérehulló fecskefű (Chelidonium majus)

40-90 cm magasra megnövő, évelő mákféle.

Szára egyenes, tompán szögletes, felső részén villásan elágazó, törékeny, kékeszöld, szőröktől érdes, ...

... üreges, megtörve sárga tejnedvet ereszt (vérehulló). Tejnedvet nemcsak szára és levele, de még gyökere is tartalmaz.

Levelei páratlanul szárnyaltak, szórt állásúak, puhák, színükön világoszöldek, fonákukon kékeszöld színűek, szőrösek. A levélkék ferde-tojásdadok, egyenlőtlenül durván csipkések.

Virágzata 3-8 tagú bogernyő.

A virág bimbója visszás tojásdad, két csészelevele tojásdad, csónakszerű, zöldes, szőrös, már virágfakadáskor lehulló.

A kinyílott virágnak 4 aranysárga színű sziromlevele és sok, a szirmoknál rövidebb porzója van.

Áprilistól októberig virágzik, Chelidonium a görög chelidón, vagyis fecske szóból ered, mert a fecskékkel együtt hirdeti a tavasz érkezését.

Termése hosszú hengeres, kopasz, becőszerű tok. Magjain olajat tartalmazó fehér, duzzadt kinövés található, ami vonzza a hangyákat, így azok a növény elterjesztésében fontos szerepet játszanak.

Kerítések, utak, falak, omladékok mentén, erdők szélein, akácosokban, parlagokon, kertekben gyomként előforduló gyógynövény.

A népgyógyászatban gyógyírnek számít: tejnedvével szemölcsöt, tyúkszemet, övsömört, ótvart, ekcémát kezelnek, antivirális és antibakteriális hatása is bizonyított. Belsőleg házi szerként ne használjuk, mert a tejnedvében található erős hatású alkaloidjainak egy része rendkívül veszélyes lehet. A gyógyszeripar fontos termékeket készít a növény föld feletti, virágzó hajtásából és gyökeréből. A gyökér tartalmazza a legnagyobb mennyiségben az alkaloidokat, amelyek közül a kelidonin fájdalomcsillapító hatású, a simaizmok görcsét oldja. Berberin nevű alkaloidja fokozza az epekiválasztást, ezért epehajtó készítményekben találkozhatunk vele. A növény kivonatát kőképződéssel és gyulladással járó epegörcsök esetén is használják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése