2016/01/03

A Szekszárdi-dombságban #2 Szúrós csodabogyó

A szúrós csodabogyó (Ruscus aculeatus) ...

... a csodabogyófélék családjába tartozó örökzöld törpecserje.

Mediterrán elem, ami csak a Dél-Dunántúl száraz tölgyeseiben, gyertyános-tölgyeseiben és ligeterdeiben gyakori.

Szárai ellaposodtak, fotoszintetizáló, szúrós hegyű levélszerű képletté (fillokládium) módosultak, ...

... ezeken jelennek meg apró pikkelylevelek hónaljában jelentéktelen zöldesfehér virágai, majd skarlátpiros bogyói. Vagyis a csoda, hogy a levélen fejlődik a termése, megtévesztő.

Márciustól áprilisig tartó virágzásakor megfigyelhetjük, hogy míg az egyik bokron csak porzós virágok, addig a másikon csak termős virágok helyezkednek el, vagyis a növény kétlaki. Jellegzetes, korallpiros, húsos bogyókkal díszített példányait hosszabb ideig, ősztől akár egész télen át megfigyelhetjük.

Szúróssága miatt régen a kamrában az ételre tették, hogy elriassza az egereket, innen ered egyik népi elnevezése az „egértövis” is. Fiatal, zsenge hajtásait, gyökerét régen fogyasztották. Az ókori gyógyászatban hashajtóként alkalmazták, a bibliai időkben pedig már ismert volt nedvének, vagy főzetének gyulladáscsökkentő és érszűkítő hatása. Néhány évtizeddel ezelőtt nagyon népszerű volt virágkötészeti alapanyagként is, nagy tömegben gyűjtötték, amely ritkulásához vezetett, és végül ez indokolta védetté nyilvánítását (természetvédelmi értéke 10000 Ft).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése